Det är nu det börjar, chefen!
Hur högtidlighöll du gårdagen, alltså den internationella kvinnodagen 8 mars? Här i Dagens Industri kunde du se både den årliga kartläggningen av jämställdheten på Stockholmsbörsen, statistik från Wes och Novare om hur det ser ut i ledarrekryteringar och mycket annat. Runt om i landet hölls seminarier och diskussioner och de politiska partierna ville passa på att framhäva hur de arbetar för jämställdhet som aldrig förr.
Allt det är bra och viktigt. Men det viktigaste arbetet för bättre jämställdhet görs inte under en särskild högtidsdag. Det måste pågå året runt.
Det är lite som efter julafton, alltså en särskild dag på året när det serveras extra allt av det många tycker är gott. Precis som att det i mellandagarna finns lite julgodis kvar, men snart är vardagen tillbaka ungefär lika grå och mörk som den var innan firandet inleddes. Efter några veckor minns man knappt kalaset längre.
Men jämställdhet är inte julafton. Att se jämställdhet som ett särskilt ämne man diskuterar en gång om året, skapar begränsad förändring. I värsta fall kan det få motsatt effekt.
Mångfald på ledande nivåer är nämligen inget särskilt ämne. Det är en affärskritisk framgångsfaktor, året runt, vilket svenska företagsledningar riskerar att förlora stora värden på att underskatta.
Företagsledning i dag handlar nämligen inte om att göra som man brukar. Det handlar, i allt fler branscher, om att leda komplex verksamhet i en verklighet som förändras extremt och snabbt. Att förstå den, hur den påverkar kärnaffären och hur kunder och leverantörer agerar är minst lika viktigt som hur en viss produkt eller tjänst produceras. Facit och Kodak är två av flera exempel på företag som var världsledande i sin bransch, innan de gick under efter att förutsättningarna förändrades helt. Utan att de fann alternativa vägar framåt, åtminstone inte i tid. Apples grundare Steve Jobs är en av flera som beskrivit hur en organisation som blir bekväm i sin position ägnar mer kraft åt att förneka och försvara sig mot förändring, än åt att möta den och se vilka möjligheter förändringen ger.
Risken att vända sig inåt och underskatta förändring är större i organisationer och grupper av likasinnade, eftersom de hellre bekräftar än utmanar varandra. Företag med mer homogena ledningsgrupper löper därför större risk att klara förändring sämre, och därmed större risk för sämre värdeutveckling och i yttersta fall undergång. Att rekrytera med fokus på mångfald och tillämpa inkluderande ledarskap är därför kritiska grunder till att öka företagets värde och möjligheter.
Mångfald i rekrytering handlar om att söka rätt kompetens i hela, i stället för delar av, utbudet av talanger för att öka chansen att hitta den bästa. Kompetens handlar inte om att spela golf med VD eller ha gått i skolan med storägaren, utan om att kunna bidra till bästa möjliga utveckling för företaget. När Wes startade 2011 var vi den enda chefsrekryteraren med fokus på mångfald – behovet var då akut. Sedan dess har vi bidragit till över 1 200 chefsrekryteringar och hjälpt hundratals företag förbättra mångfalden i sina ledningar och styrelser. Vi ser inga tecken på att behovet har minskat, tvärtom.
Bland dessa finns en stor mix av etablerade storföretag i olika branscher, tillväxtbolag inom tech men också flera investment- och riskkapitalbolag. Vi föreslår inte bara kvinnliga kandidater – även det skulle ju begränsa både sökande och utbud. Rätt person till rätt uppgift kan vara en kvinna eller en person som är född i en annan världsdel och heter något du aldrig hört förut. Men det kan också vara en vit, medelålders man som heter Anders. För det måste alltid vara kompetensen som räknas, inte kandidatens kategori. Och när våra uppdragsgivare sökt aktivt efter kompetens och förmåga att lösa den aktuella uppgiften och leda framåt, då har 2 av 3 rekryterade till ledningsgrupper varit kvinnor. Kompetens för toppjobben finns alltså hos båda könen.
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämställda länder. Äntligen har en ytterst kompetent kvinna kunnat bli statsminister. En flicka som växer upp i Sverige har världens kanske allra bästa möjligheter att bli och göra exakt vad hon vill och kan, om inte gamla strukturer och alltför snäva nätverk och föreställningar håller henne tillbaka.
Hoppas du hade trevligt 8 mars. Men det är under alla de andra dagarna som du verkligen kan göra skillnad. Genom att ta mångfald på allvar året runt, på riktigt och till vardags. Har ditt företag råd att låta bli?
Carolina Engström
VD, Wes
Publicerat i Dagens Industri, 9 mars 2022
Wes är specialister på chefs- och styrelserekrytering, och erbjuder även en rad andra tjänster. Kontakta oss om vi kan hjälpa er.