DIP-Awards

Wes anordnade Diversity Impact Awards för andra gången – hyllade initiativ för mångfald och inkludering i näringslivet

Stort grattis till alla vinnare och finalister i Diversity Impact Awards 2019! På temat ”Where leadership meets culture” hölls den 1 april 2019 en inspirerande och normbrytande tillställning på Café Opera som gästades av fler än 500 tongivande förändringsledare, opinionsbildare, och makthavare från såväl näringsliv som från den politiska arenan.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg fick priset som årets ”Diversity Company of the Year”, Swecos VD Åsa Bergman blev årets ”Diversity Leader of the Year” och Robyn & Teklafestivalen blev tilldelat priset ”Spotlight Award”. 

Under galan utsågs tre pristagare bland totalt nio finalister. En namnkunnig jury utvärderade finalisterna och delade ut pris till vinnarna på galan. Juryn bestod av Niklas Adalberth (Grundare och Ordförande, Norrsken Foundation), Cilla Benkö (VD Sveriges Radio), Georgi Ganev (VD Kinnevik) Lotta Edling (Dagens Industri och Utvecklingsdirektör Bonnier News), Ashkan Pouya (Grundare Serendipity) och Susanne Najafi (VD och Grundare BackingMinds).

Vägen mot ett jämställt näringsliv börjar i varje enskild rekrytering. För att företag ska vara fortsatt lönsamma och konkurrenskraftiga måste de kunna locka de bästa talangerna, något som kan hindras av förlegade strukturer och normer och att man letar i traditionella nätverk. Forskning såväl som bolagsresultat visar att mångfald leder till ökad lönsamhet och konkurrenskraft. De nominerade i årets kategorier har alla varit framgångsrika och sett mångfald som en tillväxtstrategi och inte som en utmaning. De tre vinnarna av Diversity Impact Awards 2019 driver aktivt på såväl näringslivets som samhällets utveckling och är fina bevis på hur ett proaktivt mångfaldsarbete främjar lönsamhet, säger Liv Gorosch, VD på Wes.

 

Diversity Impact Awards (DIP Awards) är ett initiativ startat 2018 av chefsrekryteringsföretaget Wes. Initiativet togs för att främja och lyfta goda förebilder i näringslivet som skapat konkret förändring och ökat mångfalden på ledande positioner i svenskt näringsliv. Koncernchefer, ministrar, musiker, journalister och inspirerande ledarprofiler samlades med en gemensam vilja att åstadkomma förändring.


Vinnarmotiveringar:

Diversity Leader of the Year: ÅSA BERGMAN, VD, SWECO

Juryns motivering: Pristagaren har inte bara lyckats skapa ett av de mest jämställda börsbolagen i Sverige. Årets vinnare har fokuserat på att företaget ska bidra till en hållbar samhällsutveckling i sin affärsmodell och att den avgörande framgångsfaktorn för att lyckas med detta är mångfald och jämställdhet på alla nivåer. Med ett starkt driv och tveklös övertygelse har vinnaren byggt en inkluderande och normbrytande företagskultur med värderingsdrivna ledare och diversifierade team, där olikheter ses som en styrka. 

Diversity Company of the Year: ATRIUM LJUNGBERG

Juryns motivering: I en mansdominerad bransch har vinnaren utmanat normer och förankrat mångfald och jämställdhet i företagskulturen, inte bara i visionen. De har utmanat och visat på mod i sina initiativ för mångfald och utvecklat en gedigen och progressiv rekryteringsprocess som främjar inkludering och diversifiering. Ett internationellt och börsnoterat bolag som trots en utmanande kortsiktig kvartalsekonomi lyckats åstadkomma kontinuitet och äkthet i sitt engagemang för jämställdhet och mångfald. 

Spotlight Award: ROBYN & TEKLAFESTIVALEN

Juryns motivering: Vinnaren tar ett stort samhällsansvar och använder sin unika position som offentlig förebild till att göra samhällsnytta och inspirera unga tjejer att intressera sig för teknik och att välja en teknisk bana i sina studier och karriärer. I ett allt mer digitaliserat och teknikorienterat näringsliv är det avgörande att unga tjejer inspireras och inkluderas i teknikens utveckling, inte minst för att rustas för framtidens ledarroller. Vinnaren driver ett viktigt initiativ för mångfald och jämställdhet – något som hjälper Sverige att ligga i framkant.

Finalister Diversity Impact Awards 2019:

Diversity Leader of the Year
Pär Fors, VD, CGI Sweden
Åsa Bergman, VD, Sweco
Johnny Warström, VD, Mentimeter

Diversity Company of the Year
Atrium Ljungberg
Sting
Akademiska Hus

Spotlight Award
Qalora
Robyn & Teklafestivalen
Grace Health