seat at the table

Är du på en plats i din karriär där du mer och mer är intresserad av att bidra i styrelserummet? Kanske har du tagit ett aktivt beslut att påbörja en styrelsekarriär men funderar på hur du ska ge dig själv de bästa förutsättningarna?

Vi på Wes möter dagligen personer i nätverket som brottas med denna typ av frågeställningar, och givetvis vill vi dela med oss av några tips kring detta.

Kontakta gärna oss om vi kan hjälpa dig utveckla din karriär och förutsättningar! Wes erbjuder rådgivning och coaching inom bland annat ledarskap, ledningsutveckling och karriärutveckling. Tillsammans skräddarsyr vi innehåll och teman utifrån varje kunds specifika önskemål och behov.

Fem tips för hur du blir tilltänkt för ett första styrelseuppdrag

1. Gå en styrelseutbildning
I dag kräver cirka hälften av våra kunder ett formellt bevis på att man är insatt i styrelsearbete på riktigt, och trenden är ökande. Styrelseutbildningar är även värdefulla för nätverkande och ökad kunskap och utveckling av verktyg för att effektivt bidra som styrelseledamot.

2. Skapa ett styrelse-CV
Även om du fortsatt är intresserad av en operativ karriär är det viktigt att vara spetsig i sin kommunikation. Att beskriva vad du kan bidra med som styrelseledamot i ett specifikt CV anpassat för just styrelseuppdrag är en bra signal gentemot rekryterare och valberedningar.Se även över din LinkedIn-sida och uppdatera den med styrelseuppdrag i åtanke, inte minst för att lyfta de erfarenheter och kompetenser som ofta krävs i samband med styrelseuppdrag.

3. Erfarenhet av tunga operativa roller
De flesta tunga styrelseuppdragen innehavs av personer som tidigare varit framgångsrika i tunga operativa roller med budget- och resultatansvar. En av de vanligaste erfarenheter som efterfrågas i samband med styrelserekryteringar är gedigen erfarenhet av att leda bolag framgångsrikt, ofta genom olika typer av transformationer och tillväxt. Det finns så klart undantag där specialistkompetens också efterfrågas.

4. Tänk över branscher och bolagsstorlek
Att söka sig mot lite mindre företag eller nischbolag är ofta ett klokt sätt att börja resan som styrelseledamot. Tänk igenom vilka branscher, företag eller bolagskategorier just din kompetens och dina erfarenheter skulle kunna göra skillnad inom och börja med att eftersträva dessa möjligheter. Våga även vara kräsen, det viktigaste av allt är att du själv tycker att uppdraget är spännande, annars kommer du aldrig vara lika bidragande som du önskar.

5. Nätverka
Synliggör dig och nätverka! Tålamod skadar aldrig, fortsätt sträva och synliggör dig även om du tycker att det går trögt. Glöm inte att etablera kontakt med relevanta valberedningar och Executive Search-bolag. Även om det inte finns en relevant möjlighet just vid det tillfället så hjälper det att vara på deras radar och ha påbörjat dialogen.

 

---

Wes är specialister på executive search, chefsrekrytering och styrelserekrytering. Vi är experter på att hjälpa företag att bygga professionella, moderna och diversifierade ledningar och styrelser  – med ett extra fokus på mångfald och inkluderande ledarskap. Wes jobbar även med chefscoaching, strategist rådgivningsecond opinion, och merKontakta oss om vi kan hjälpa er!