Skärmavbild 2022-06-09 kl. 14.51.41

I Dagens Industri

Från lågprioriterat hr-projekt till blytung ägarfråga. Sedan Anna Stenberg grundade rekryteringsbyrån Wes för åtta år sedan har näringslivet syn på mångfald genomgått en metamorfos. För andra året ut delar Wes ut pris till bolagen som lyckats bäst. 

På onsdagen delades mångfaldspriset Diversity Impact Awards ut för andra året. Vid en prisutdelning på Café Opera i Stockholm tog vinnarna emot varsin skulptur, skapade av konstnärsduon MadeByUs.

I år gick utmärkelsen Årets mångfaldsföretag till fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Åsa Bergman, VD och koncernchef för Sweco, blev Årets mångfaldsledare och artisten Robyn (som befinner sig på turné i USA) utsågs till Årets blickfång för Teklafestivalen som ska inspirera tjejer till att utforska teknik.

Anna Stenberg, grundade rekryteringsbolaget Wes, som står bakom priset, tycker att det behövs en utmärkelse som belönar framgångsrika exempel.

”De bolag vi lyfter ska inspirera och ge verktyg åt andra. Fler och fler inser att de måste hoppa på tåget för att inte missa möjligheten att vara konkurrenskraftiga.”

”Sedan handlar mångfald inte bara om konkurrenskraft och lönsamhet, utan också om tillväxt och attraktionskraft. Det glömmer många.”

En jury med några av näringslivets toppnamn utsåg vinnarna bland tre kandidater i varje kategori, samtliga framvaskade och granskade av Wes.

”Efter ett omfattande urvalsarbete presenterade vi tre starka finalister så att juryn får välja mellan riktigt bra alternativ i varje kategori. Johnny Warström, vd för Mentimeter och Pär Fors, VD för CGI, var två av finalisterna till ledarpriset.”

Om du jämför med 2011, när WES grundades, hur långt har bolagen kommit i mångfaldsfrågan?
”Den stora skillnaden är att det förut var hr-cheferna som hörde av sig och ville ha rekryteringshjälp. Det tog tre år att få ledningsgrupperna att förstå att jämställdhet inte är ett hr-projekt utan en ledningsfråga”, säger Anna Stenberg och konstaterar:

”För två år sedan blev det en ägarfråga. Nu jobbar vi med bland annat med ett tiotal riskkapitalbolag som i sin tur sätter press på bolagen de äger. Det säger en hel del.”

Rekryteringsexperten Anna Stenberg: Tre Tips

Mångfald är inte en hr-fråga. De ledare på bolaget som sitter på resultatansvar och mandat måste äga frågan. Företag med en hängiven ledning och vd lyckas.

Sätt upp tydliga mål. en tjusig mångfaldsplan eller fina formuleringar på hemsidan – omvandla mångfaldsmålen till nyckeltal och följ upp kvartalsvis.

Utmana tanken. Många räknar på vad en satsning på mångfald kostar, räkna i stället på vad det kostar bolaget att inte satsa.

Juryn bakom Diversity Impact Awards 2019 
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Georgi Ganev, vd Kinnevik
Susanne Najafi, grundare Backing Minds
Ashkan Pouya, grundare Serendipity Innovation
Niklas Adalberth, grundare Norrsken Foundation
Lotta Edling, publicistisk utvecklingsdirektör Bonnier News

 

Publicerat i Dagens Industri, 27 mars 2019
Text Linnea Bolter


Diversity Impact Awards (DIP Awards) är ett initiativ startat 2018 av chefsrekryteringsföretaget Wes. Initiativet togs för att främja och lyfta goda förebilder i näringslivet som skapat konkret förändring och ökat mångfalden på ledande positioner i svenskt näringsliv. Koncernchefer, ministrar, musiker, journalister och inspirerande ledarprofiler samlades med en gemensam vilja att åstadkomma förändring.