Skärmavbild 2022-06-09 kl. 18.19.58

I Dagens Nyheter

Två av tre chefer i näringslivet är män – och rekryteringsbolagen bidrar till att arbetet med ökad jämställdhet går trögt. Det menar Anna Stenberg, som grundat Women Executive Search (Wes).

Under sju år i branschen har bolaget bevisat att det går att rekrytera de kvinnliga chefer som många säger ”inte finns”. Nu går Wes in i Nordens minst jämställda land.

 

– Man pratar fortfarande om att ”hjälpa kvinnor in i ledningar”, men det är inte en fråga om att hjälpa kvinnor – vi hjälper företagen att skapa bättre resultat. En diversifierad ledning ger både bättre konkurrenskraft och lönsamhet, säger Anna Stenberg.

Hon är grundare av chefsrekryteringsbolaget Women Executive Search (Wes), som har hjälpt över hundra företag att få sin första kvinnliga vd, finanschef eller styrelseledamot någonsin.

På sju år har WES rekryterat nära 700 ledare.

– Och åttio procent av dem är kvinnor, där skiljer vi oss från resten av branschen.

Nu ska de göra om tricket i Danmark, som är Nordens mest ojämställda land enligt World Economic Forum.

Vi möter WES på andra sidan Öresundsbron. Här har bolaget redan ett tiotal kunder och tre medarbetare. Före slutet av året ska de vara dubbelt så många.

Deras nya kontor i Köpenhamn ligger ”mitt i smeten” med adress Kongens Nytorv. Anna Stenberg och vd Liv Gorosch visar vägen upp i den gamla sekelskiftesbyggnaden, där stuckatur och maffiga takmålningar möter moderna glasbord och sammetssoffor.

Publicerat i Dagens Nyhetet, 8 mars 2018
Text Maria Widehed