Aktuell Hållbarhet_Carolina Engström_Wes_mars 2024

Wes VD Carolina Engström Lökken intervjuas i Aktuell Hållbarhet

Rekrytering av hållbarhetschefer bryter mönster

Det råder kompetensbrist – eller är det verkligen så? Både ja och nej, säger Carolina Engström Lökken, VD på chefsrekryteringsföretaget Wes. Det gäller att tänka om när vi rekryterar morgondagens ledare. Och hållbarhetsbranschen går i bräschen.

Fem takeaways från artikeln:

1. Vi tänker att det ska komma en färdig person som vi kan trycka in i en låda och det tankesättet behöver vi komma ifrån. Det skapar en känsla av att det råder större kompetensbrist än vad vi faktiskt har. Det är kompetensslöseri som stänger ute människor som vill och kan.

2. Ofta stängs både äldre och yngre personer ute från rekryteringsprocessen. Det är även svårt att komma in om man har examina från annat land. Vi har begränsade idéer om vad som är kompetens. Vi behöver förstå att människor utvecklas under hela livet och här behöver vi ändra vårt mindset när vi rekryterar.

3. Många överdriver vikten av branscherfarenhet i rekryteringar och beskriver sin egen bransch som väldigt unik, men i grunden finns det väldigt mycket likheter mellan branscher. Bland hållbarhetschefer ser det dock annorlunda ut. De är mer rörliga och arbetar ofta branschöverskridande.

4. CSRD kan verkligen hjälpa till här med hur vi ska skapa nya strukturer och arbeta med hållbarhet. Att tänka nytt, sätta delmål för vad man behöver lära sig framöver är en väg som får bolaget och människor att växa.

5. Vi behöver ledare som är modiga. Vi ska leda i förändring och branscher kommer se helt annorlunda ut i framtiden. Den kompetens jag spanar på är om en person är modig. Om den vågar kommunicera och vågar gå tillsammans med sitt team ut i det osäkra utan att vara bergsäker och våga ta hjälp av hela sitt team.

Läs artikeln här.

 

Denna artikel publicerades den 4 mars 2024. Av: Anna Höök, Aktuell Hållbarhet. 

 

---

Wes är ett chefsrekryteringsföretag med fokus på mångfald. Wes erbjuder Executive Search och är specialister på att rekrytera ledare – till styrelser, ledningar och andra seniora nyckelroller. Genom att erbjuda ledarskapsutveckling och strategisk rådgivning inom våra expertområden, kompetensförsörjning, mångfald och inkluderande ledarskap, hjälper vi företag att bygga professionella, nytänkande och diversifierade ledningar och styrelser. Wes vision är ett inkluderande och diversifierat näringsliv där allas kompetens bidrar till att bygga en hållbar framtid. Kontakta oss om vi kan hjälpa er!